Om

Välkommen till Riddikulus AB!

Riddikulus

Björn Natthiko Lindeblad i sitt sommarprat 2020:

”Det mest värdefulla jag har lärt mig av 17 år som buddhistisk munk: Att jag inte längre tror på allt jag tänker. Det är min och alla människors ofta underskattade superkraft. Det blir så himla mycket skönare att vara du och jag om vi kan möta vårt eget tankeflöde med lite mer ödmjukhet, lite mer skepsis, lite mer humor, lite mer kanske–kanske-inte.”

Det fångar min avsikt med ordet Riddikulus väldigt väl. Namnet handlar om att stärka förmågan att avdramatisera och skapa sund självdistans till situationen med varm humor och acceptans. Att rikta sin energi rätt. Ibland blir små irrationella saker så oproportionerligt stora att de tar över allt sunt förnuft. Ett slags tunnelseende infinner sig och det är som att gå vilse i vad som är viktigt på riktigt. Det blir helt stolligt till slut. Och skrattretande, rent av Riddikulus.  

I berättelsen om Harry Potter används trollformeln Riddikulus för att hantera mötet med en Boggart. En Boggart skiftar skepnad beroende på vad du som person är rädd och orolig för. Det är det som gör Boggartar så utmanande att möta.

Vi har alla något vi är rädda eller känner obekvämhet inför. Någon är rädd för känslor. Någon annan för siffror. Ytterligare någon annan är rädd för att säga nej. Eller prata inför andra. Eller för att inte räcka till. Navet för alla rädslor är rädslan att inte kunna hantera situationen, men vilken den situationen är skiljer sig mellan oss beroende på vad vi varit med om. Precis som en Boggart alltså.

Trollformeln Riddikulus transformerar rädslan till något komiskt. Att skratta varmt åt det som upplevs som skrämmande är att frigöra sig och rikta om energin. Det är att få kontakt med det logiska rationella tänkandet istället för att fångas av reptilhjärnans automatiska respons (våra försvar, överlevnadsstrategier, programmerade beteendemönster). Att se det komiska i mötet med sina rädslor bidrar till acceptans, sund självdistans och skapar utrymme att välja medvetet. Det i sin tur ökar möjligheten att uppnå det vi egentligen vill uppnå, till skillnad från att styras av rädslobaserade val som handlar om att undvika känslor av obehag till varje pris.

Emma

Jag har jobbat med personlig utveckling, ledar- och grupputveckling på olika sätt i hela mitt yrkesliv. Min inriktning är samarbete och tillit. I mer än 20 år har jag stöttat chefer, ledare, medarbetare som vill fungera effektivare ihop, förstå mer om sig själva, hantera utmanande situationer på ett bättre sätt och därigenom bygga tillit och få tillgång till mer kreativitet, både hos sig själva och varandra.

Klivet fram som professionell konstnär fördjupade mitt fokus på samarbetet inombords, självtillit och att leva kreativt. Det innebär att ha nyfikenhet snarare än rädsla som drivkraft i livet, att validera istället för att värdera och befria sig från inre begränsande mönster.

Förutsättningar, redskap och självsupportande rutiner för ett nytt sätt att leva fann jag i Sofia Liljas fantastiska program ”Creative Minds” och jag är certifierad coach i hennes metodik. In the World of Creative Minds har mina två konstformer (coachen och konstnären) hittat hem och med den värdefulla inramningen fortsätter jag guida individer och grupper att ta modiga steg i sin önskade förändring.

Tavlorna jag målar är en inbjudan till betraktaren att låta sig beröras, reflektera och agera mer medvetet. Titlar och texter, som är skrivna till, är en del av verken. Stolt och glad ser jag att min konst hittar hem i Sverige såväl som i USA, Tyskland, Nederländerna och Frankrike. Att den berör på många sätt känns som ren magi!

Kontakten med dig själv och din gömda potential, din inre kraft, ditt motstånd är en av de viktigaste nycklarna i förändring. Vilket förutsätter en stärkt förmåga att möta dig själv med varmare ögon, ett kärleksfullt skratt, och stor acceptans.

Därav Riddikulus devis: Rikta energin rätt – KÄNN DIG SJÄLV – och blomstra!

Jag utbildar, processhandleder och coachar i såväl stora som små verksamheter, i privat, offentlig och social sektor. Certifikat: Creative Minds®, LIFO®, Storymetoden®, UL, The Human Element®, Radical Collaboration®.

Better to light a candle than to curse the darkness!

Certifieringar, licenser och konstnärskap

Ett utdrag av certifieringar, licenser och utbildningar som förgyller mina 20 års erfarenhet
av att arbeta med utveckling av individer, grupper och samarbete. Samt utställningar och arrangemang koppat till mitt konstnärsskap.

Certifierad i coachingprogrammet Creative Minds®, Sofia Lilja

Certifierad i självskattningsinstrumentet och metoden Life Orientations (LIFO®), BCon Inc.

Certifierad i Group Development Questionnaire (GDQ), GDQ Associates

Handledare Radical Collaboration®/ Förtroendefullt Samarbete®, BCon Inc.

Handledare Utvecklande ledarskap (UL), Försvarshögskolan

Handledare The Human Element i Kundrelationer, Bcon Inc.

Handledare The Human Element, LHEPtm, Bcon Inc.

Diplomerad coach ICF

Storymetodentm Baskurs – coach to coach, SunnyRelations

ACT – Att hantera stress och främja hälsa, Livskompass

Toolbox Processledarutbildning – medskapande processer, BeeCollective

Konsten att leda förändring genom medskapande processer och samtal (Art of Hosting Conversations that matter – Medskapande ledarskap), GR

Warm data lab – för samverkan mellan organisationer, Nora Bateson

Utveckla samverkan – om arbetet, arbetsplatsen och samverkansavtalet i offentlig sektor, Dialog & Idé

Co-producing knowledge in transdisciplinary research. Solving wicked problems within sustainable urban development, Mistra Urban Futures

Reconstructive® systemiskt arbete, 300 hours professional Intensive Experimental Training in Reconstructives, RIIHS

FIRO B®, BCon Inc.

UTSTÄLLNINGAR OCH KONSTNÄRSARRANGEMANG:

Escape kulturfestival 1/6-2/6 2021, digital utställning Kulturprogrammet GU

International Contemporary Exhibition “COMING OUT” 25/6-4/7, 2021, digital utställning M.A.D.S. Art Gallery i Milano. Diploma och Critics Review

Vernissage 21/8-22/8 2021, soloutställning Rörelsens kraft 21/8-30/9 2021, Konstkollektivet Mölndal. 

Mikro 2021 Konst i litet format 4-17/12 2021, Galleri Uddenberg Göteborg

Soloutställning 21-27/1 2022, Galleri Granen Sundsvall.

Soloutställning 19-24/3 2022, Galleri Studio Rutan Linköping.

Samutställning The Female Horizon 23/4-6/5 2022, Ditt Galleri, Göteborg

Samutställning 11/6-14/7 2022, Galleri Hamnmagasinet, Mellanfjärden

Öppen ateljé 25-31/7 2022, Galleri Granen, Sundsvall

Soloutställning 12-18/8 2022, Galleri T , G:a Stan Stockholm.

Emma Rosqvist

Ägare och grundare

Referenser individ- och grupputveckling

Lars Alfredsson

Emma genomförde verksamhetsanpassat utvecklingsprogram Tillit i teamet som en flerårig kompetensutvecklingsinsats hos Administrativa avdelningen på Socialtjänsten i Uddevalla kommun. Övergripande mål var ökat samarbete, effektivitet och kundnytta. Uppdraget omfattade fem samordnare samt deras respektive team. Märkbara effekter syntes i såväl samordnargruppen som i och mellan teamen. De förbättrade sitt sätt att lyssna vilket gav effektivare möten, en öppnare atmosfär med förståelse för varandras olikheter, större engagemang och mer spontan kontakt med varandra vilket ökade internt erfarenhetsutbyte.

Administrativ chef Socialtjänsten Uddevalla kommun.

Sara Berg Sjöstedt

Emma ansvarar för ledarskapsutveckling i det årslånga programmet för nya chefer på Bilia AB. Programmets övergripande mål handlar om framgång och trygghet i sin roll som chef och ledare med hjälp av ökad självkännedom, kunskaper och verktyg. För att förstärka lärandet driver deltagarna ett förändringsprojekt i sin egen verksamhet under programmets tid. Emmas ansvar inkluderar kontinuerlig individuell handledning i deltagarnas arbete med projekten. Deltagarnas projektpresentationer samt utvärderingar visar återkommande att deltagarna omsätter insikter och lärdomar i sin vardag vilket ger effekt i resultat-, kund- och medarbetaruppföljningar.

Programansvarig IHM Business School

Lotta Lidén Lundgren

Emma ansvarade för implementeringsarbetet av Överenskommelsen om samverkan mellan Göteborgs stad och idéburen sektor. Uppdraget som processledare handlade om att driva kommunens åtaganden och stärka kunskapsutveckling i syfte att skapa förutsättningar för olika former av samverkan. Emma höll bland annat samman ett partssammansatt råd som bestod av representanter från olika intresseområden. Emmas kunskap i medskapande processer var mycket värdefull i arbetet. Med varsam hand säkerställde hon att metoder fick fäste och att kunskapen om civilsamhällets vikt och potential i stadens arbete ökade.

Verksamhetsområdeschef Social resursförvalning.