Den genomgående pedagogiken som jag arbetar med är upplevelsebaserat lärande, där övningar, uppgifter och aktiviteter kopplas till forskning, statistik och deltagarnas egen vardag. Att använda fler sinnen för inlärning gör att lärdomar och insikter fäster bättre och vi lär alla på olika sätt.
Forskning visar dessutom att för att ledarträning ska ha önskvärda effekter ska den föregås av en behovsanalys, innehålla teori om ledarskap, demonstration av effektiva ledarbeteenden, träning på sådana beteenden (t ex rollspel) och återkoppling efter träningen.
Om ledarträning syftar till att ha effekt på teamprestationen ska den bygga på så kallade transformerande ledarbeteenden eftersom dessa skapar sammanhållning, självförtroende och prestationsförmåga. Forskning visar också att insatser som utvecklar de interpersonella processerna, dvs exempelvis träning i konflikthantering och ömsesidigt stöd, har påtagliga effekter i teamprestation. Ledar- och teamkompetenser kan alltså tränas och teamprocesser utvecklas.
Nedan forskningsbaserade koncept, metoder och modeller utgör grunden för mina uppdrag.